[button color=”blue” size=”medium” link=”http://www.navaar.ir/blog/2015/11/24/nader-ebrahimi-a-quiet-loving-audiobook/” target=”blank” ]منتشر شده در وبلاگ نوار[/button]
رمانهای زیادی در ستایش عشق نوشته شدهاند تا جایی که عشق به یکی از کلیشهایترین موضوعات در ادبیات داستانی تبدیل شدهاست. نادر ابراهیمی در این کتاب از عشقِ کلیشهای داستانهای عاشقانه حرفی نمیزند؛ بلکه با نثری خاص تعریفِ تازهای از عشق را ارائه میدهد و داستانی روایت میکند که در عین رویایی و عاشقانه بودن کاملا ملموس و باور پذیر است. اما چطور میشود با همه سختیهای روزمره ی زندگی عاشق بود و عاشق ماند..؟
یک عاشقانه ی آرام، داستانِ گیله مردی معلم و پر شور است که به یادِ عسلهایِ ناب دوران کودکیش به دامنههای ساوالان رفته و در انبوهی از گلها، عسل، بانویِ آذری را میبیند. با دیدن او دوباره طعمِ خوشِ عسلهای ناب را میچشد. همان نگاه، برای شروعِ عاشقانهای آرام و گفتگوهایی فیلسوفانه در تمام سالهای عمرشان کافیست. از هر بهانهای، هر چند کوچک، برای شادی زندگیشان بهره میبرند. قدرِ لحظات عاشقانه و آرامشان را میدانند و در عین حال، از هیچ تلاشی برای بهتر کردن آن دریغ نمیکنند. هفته را از روزی که دوست دارند آغاز میکنند و با اینکه گذشتهشان را از یاد نبردهاند با نگاهی رو به جلو قدمهای استواری برمیدارند.
نویسنده از سختیهای زندگی و سیاهیهای روزگار میگوید و از عاشق ماندن در همین سختیها با سادهترین بهانهها. عشق را حادثهای غریب، سخت و ناملموس تلقی نمیکند بلکه جلوههای عشق را در لبخندی ساده، در بویِ گلهای دامنهی کوه و در شیرینی عسل جستجو میکند.
نادر ابراهیمی نویسنده، مترجم، روزنامهنگار و فیلمساز ایرانی در سال ۱۳۱۵ در تهران متولد شد. ابراهیمی که از دوران نوجوانی اهل نوشتن بود، در تمام ۷۲ سال زندگی خود دست از تلاش و کوشش برنداشت به گونهای که از او دهها کتاب در زمینه ادبیات کودک و نوجوان و بزرگسال به یادگار باقی ماندهاست. ابراهیمی در رمانهایش از زندگی واقعی خود و انسانهای اطرافش الهام گرفته است. او در «یک عاشقانه آرام» نکاتِ ساده و ظریفِ زندگی عاشقانهی خود و همسرش «فرزانه منصوری» را در قالب گیله مردی معلم و شاعر مسلک و عسل بانویی آذری بیان کرده است. نادر ابراهیمی در ابتدای کتاب در یادداشتی کوتاه کتاب را به همسرش تقدیم کردهاست:
«به همسرم فرزانه، كه با مِهر بيحدم به او، تنها كسی بودهام كه پيوسته عذابش دادهام.
و افسوس كه نمیتوان بازگشت و از نو ساخت؛ اما دست كم، به آنها كه در آغاز راهند میتوان يادگار كوچكی داد؛ شايد به كارشان بيايد.»
کمال تبریزی که سال های سال شاگردی ابراهیمی را تجربه کردهاست ، راجع به او میگوید:
«از نادر ابراهیمی یاد گرفتم که ساحت هنر و هنرمند، یافتن باطن و خلوت و پنهان است در بستر ظاهر و خلوت و آشکار. یاد گرفتم آنچه به چشم میآید مرا نفریبد! و همیشه به دنبال رازهای پنهان جستجو کنم. این سرمایه عظیمی بود که استاد بی هیچ چشم داشتی در کف من نهاد. از او یاد گرفتم که اخلاق در کار به اندازه خود کار اهمیت دارد. فروتنی و اعتماد به نفس، در کار هنرمند، هم ارزِ هماند و تجربه شکست و پذیرفتن آن به اندازه شادی ناشی از پیروزی، هنر را صیقل میدهد»
احمدرضا احمدی نیز درباره او گفته:
«او از نخستین کسانی بود که در قلمرو ادبیات کودکان طبع آزمایی کرد. این قلمرو مدعیانی داشت که خالق بودند و فقط آماده بودند هر خلقی را به زیر چتر خویش درآورند و مطیع افکار ورشکسته سیاسی خویش کنند. اما نادر همه عمرش را به طغیان گذرانده بود. او تسلیم این مدعیان نشد و به جنگ این مدعیان رفت. او پس از هر مصاف لباس رزم تازه ای بر تن میکرد و آماده مصاف دیگری میشد.»
در بخشهایی از کتاب میخوانیم:
«يك بار، يك بار، و فقط يك بار میتوان عاشق شد. عاشق زن، عاشق مرد، عاشق انديشه، عاشق وطن، عاشق خدا، عاشق عشق…. يك بار، فقط يك بار. بار دوم ديگر خبری از جنس اصل نيست.»
«مگذار كه عشق به عادت دوست داشتن تبديل شود .
مگذار كه حتی آب دادن گلهای باغچه به عادت آب دادن گل های باغچه تبديل شود!
عشق به دوست داشتن و سخت دوست داشتن ديگری نيست. پيوسته نو كردن خواستنیست كه خود پيوسته خواهان نو شدن است و دگرگون شدن.»
شهرت نادر ابراهیمی، بیشتر به خاطر کتاب های “یک عاشقانه آرام” ، “چهل نامه کوتاه به همسرم”، “بار دیگر شهری که دوست می داشتم”، “آتش بدون دود” و .. است. جالب است بدانید نادر ابراهیمی علاوه بر نوشتن رمان و داستان کوتاه (بزرگسال و کودک)، در زمینههای فیلمسازی، ترانهسرایی، ترجمه و روزنامهنگاری نیز فعالیت داشته است.
کتاب صوتی “یک عاشقانه آرام”، توسط موسسه نوین کتاب گویا تولید شده است. این کتاب را می توانید با صدای پیام دهکردی، از سایت نوار، دانلود و به آن گوش کنید.